فهرست مطالب

آنژیوگرافی قلب فرایندی است که در آن عروق خونی قلب با استفاده از تصویر بردای اشعه ایکس دیده می شوند. این آزمایش، معمولا با هدف بررسی مکان و اندازه گرفتگی عروق قلب انجام می شود. آنژیوگرافی عروق کرونری بخشی از فرایند هایی هستند که تحت عنوان کاتتر گذاری قلبی شناخته می شوند. فرایند های کاتتر گذاری قلبی می توانند بیماری های قلبی و عروقی را تشخیص داده و درمان کنند. 

آنژیوگرافی قلب چیست؟

همانطور که گفتیم، آنژیوگرافی قلب رایج ترین نوع فرایند کاتتر گذاری قلبی است که در تشخیص بیماری های قلبی به پزشکان کمک می کند. در حین این فرآیند، نوعی رنگ به درون عروق خونی تزریق می شود تا این عروق در تصاویر اشعه ایکس نمایان باشند. دستگاه تصویر برداری اشعه ایکس به سرعت چندین عکس گرفته و عروق خونی را به تصویر می کشد. در صورت نیاز، پزشک می تواند در حین آنژیوگرافی عروق کرونری، شریان های مسدود شده را نیز باز کند که به آن آنژیوپلاستی می گویند.

پزشک به چه دلیل آنژیو قلب را توصیه می کند؟

آنژیوگرافی عروق کرونری یک روش تشخیصی برای بیماری های قلبی است. پزشک در صورت وجود موارد زیر می تواند انجام آنژیو قلب را به بیمار توصیه کند:

آنژیوگرافی قلب چه زمانی انجام می شود؟​

از آنجایی که آنژیو قلب نسبت به دیگر تست ها تهاجمی تر است و ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد، پزشکان معمولا اول روش های غیر تهاجمی همچون نوار قلب، اکو قلب یا تست ورزش را تجویز می کنند و در صورت نیاز، برای بررسی بیشتر از آنژیوگرافی استفاده می کنند.

عوارض آنژیوگرافی قلب چیست؟

آنژیوگرافی قلب نیز همانند تمامی فرایند های پزشکی با مزایا و خطرات مختص خود همراه است. افراد باید درباره مزایا و خطرات این روش با پزشک خود گفتگو کرده و نگرانی های خود را مطرح کنند. تیم درمان می تواند اطلاعاتی را درباره شرایط فردی و میزان خطر فرایند به بیماران ارائه دهد. 

عوارض خفیف آنژیوگرافی شامل موارد زیر می شوند:

عوارض جدی تر چندان رایج نبوده اما می توانند شامل موارد زیر شوند:

بسیاری از کسانی که قصد انجام آنژیو قلب را دارند، این سوال برایشان پیش می آید که آیا آنژیو قلب خطرناک است؟ و یا درصد احتمال مرگ بعد از آنژیوگرافی چقدر است؟ در این مقاله قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم.

احتمال بروز عوارض به موارد زیر بستگی دارد:

توصیه های قبل از آنژیو گرافی عروق کرونری

در برخی موارد، آنژیوگرافی های کرونری به صورت اورژانسی انجام می شوند. با این حال، در اغلب اوقات این فرایند از قبل برنامه ریزی شده و بیمار زمانی را برای آماده شدن در اختیار خواهد داشت. آنژیوگرافی در بخش آزمایشگاه کاتتر گذاری بیمارستان انجام می شود. تیم درمانی درباره دارو های مصرفی بیمار با او صحبت کرده و دستور العمل های لازم را به او ارائه می کنند. توصیه های کلی شامل موارد زیر هستند:

برای تعیین نوبت انجام آنژیوگرافی قلب با شماره تماس زیر تماس حاصل فرمایید:

آمادگی برای عمل آنژیو قلب

قبل از شروع عمل آنژیو قلب ، تیم درمان سابقه پزشکی بیمار از جمله حساسیت ها و دارو های مصرفی او را مرور می کنند. سپس، بیمار از نظر جسمانی معاینه و علائم حیاتی او از جمله فشار خون و ضربان قلب بررسی می شوند. همچنین، بیمار مثانه خود را تخلیه کرده و لباس مخصوص بیمارستان را بر تن می کند. قبل از فرایند اجسامی همچون لنز، عینک، جواهرات و گیر های مو را باید خارج کرد.

قبل از عمل آنژیوگرافی قلب​

آنژیوگرافی قلب چگونه است؟

در هنگام شروع عمل آنژیوگرافی قلب، بیمار بر روی کمر خود بر تخت آزمایشگاه دراز می کشد. از آنجایی که امکان چرخش تخت در حین فرایند وجود دارد، جهت حفظ ایمنی بیمار بند هایی بر روی قفسه سینه و پا ها قرار داده می شوند. دوربین های تصویر برداری برای ایجاد تصاویر از زاویه های مختلف به دور سر و سینه بیمار حرکت می کنند.

اگر آنژیوگرافی قلب از طریق دست انجام شود، یک خط وریدی در ورید دست بیمار ایجاد می شود. سپس، داروی آرامبخش، دارو ها و مایعات از طریق خط وریدی به بیمار داده می شوند. بیمار به شدت احساس خواب کرده و ممکن است در حین فرایند به خواب رود. با این حال، او به آسانی بیدار شده و توانایی پیروی از دستورات را خواهد داشت.

الکترود هایی که بر روی سینه قرار می گیرند قلب فرد را در طول فرایند پایش می کنند. کاف فشار خون، فشار خون فرد را اندازه گیری کرده و دستگاهی دیگر به نام پالس اکسی متر مقدار اکسیژن موجود در خون را می سنجد. امکان دارد، مقدار کمی از مو های ناحیه ورود کاتتر تراشیده شوند. این ناحیه شسته، ضد عفونی و سپس با تزریق بی حسی موضعی، بی حس می شود.

آنژیوگرافی چطور انجام می شود؟​

سپس، برش کوچکی در ناحیه ورود ایجاد شده و یک لوله پلاستیکی کوتاه به نام غلاف به شریان وارد می شود. کاتتر از طریق غلاف به عروق خونی وارد و با دقت فراوان تا به قلب و شریان های کرونری هدایت می شود. هدایت کاتتر دردناک نبوده و حرکت آن احساس نمی شود. در صورت احساس ناراحتی باید تیم درمان را آگاه کرد.

پس از این مرحله، ماده حاجب (رنگ مخصوص) از طریق کاتتر به درون عروق تزریق می شود که ممکن است بیمار اندکی احساس گرما یا گر گرفتگی کند. در صورت احساس ناراحتی یا درد باید تیم درمانی خود را مطلع کرد. رنگ در تصاویر اشعه ایکس به آسانی مشاهده می شود.

هنگامی که رنگ در عروق خونی حرکت می کند، پزشک جریان آن را مشاهده کرده و هر گونه انسداد یا تنگی را شناسایی می کند. بسته به موارد شناسایی شده در حین آنژیو قلب، ممکن است جهت باز کردن یک انسداد یا تنگی به انجام فرایند های کاتتر گذاری بیشتر همچون فنر زدن قلب نیاز باشد.

مدت بستری آنژیوگرافی چقدر است؟

پس از اتمام آنژیوگرافی قلب، کاتتر از کشاله ران یا بازو خارج شده و برش به وسیله فشار دستی، بست یا موارد دیگر بسته می شود. تیم درمان جهت پایش و نظارت بر حال بیمار، او را به اتاق ریکاوری می برند. پس از با ثبات شدن شرایط بیمار، او را به اتاق خود برده و تحت نظر قرار می دهند.

در صورتی که کاتتر به کشاله ران وارد شده باشد، بیمار باید جهت پیشگیری از خونریزی به مدت چندین ساعت دراز بکشد. در این مدت برای پیشگیری از خونریزی و کمک به فرایند التیام ممکن است مقداری فشار بر ناحیه زخم وارد شود.

امکان دارد، بیماران در همان روز یا پس از سپری کردن یک شب در بیمارستان به خانه مرخص شوند. بیمار باید جهت دفع ماده رنگی از بدن به مقدار فروان مایعات مصرف کند. باید درباره از سر گیری مصرف دارو ها، حمام کردن یا دوش گرفتن، غذا خوردن و کار کردن و انجام دیگر فعالیت های معمول با پزشک خود مشورت کند (مطلب مرتبط: بعد از آنژیو قلب چه بخوریم؟)

.

بیماران باید به مدت چند روز از انجام فعالیت های شدید و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنند. محل برش به مدت چندین روز کبود، برآمده و حساس به لمس باشد. در صورت بروز موارد زیر با پزشک خود تماس بگیرید:

آنژیوگرافی قلب

آنژیو قلب چقدر طول میکشد؟

انجام آنژیو قلب در حدود ۱ ساعت طول می کشد. البته در صورت انجام فرایند های بیشتر مانند استنت گذاری، این مدت افزایش می یابد. آمادگی و مراقبت های پس از فرایند نیز می توانند به این زمان اضافه کنند.

مراقبت بعد از آنژیوگرافی قلب چیست؟

آنژیوگرافی قلب یک عمل نیمه تهاجمی است و به همین دلیل نیاز به اقدامات خاصی بعد از عمل دارد. برای مثال، مهم است که از محل ورود کاتتر به درستی مراقبت شود و داروها و تغذیه بیمار مناسب نقاهت بعد از بیماری باشد. در مقاله زیر تمام نکات مراقبتی از بلافاصله بعد از ترخیص تا اتمام دوره نقاهت را شرح داده ایم:

مراقبتهای بعد از آنژیو قلب را که در این مقاله به آنها اشاره می کنیم، انجام دهید تا در کمترین زمان، بهبود یابید.

نتیجه عمل آنژیوگرافی قلب

آنژیوگرافی قلب می تواند مشکلات عروق خونی را برای پزشک نمایان کند. از جمله توانایی های این آزمایش می توان موارد زیر را بر شمرد:

دانستن این اطلاعات می تواند در تعیین بهترین درمان و ارزیابی میزان خطر بیماری های قلبی برای سلامتی بیمار به پزشک کمک کند. برای مثال، جهت درمان گرفتگی عروق، یکی از فرایند های استنت گذاری یا آنژیوپلاستی کرونری را به بیمار توصیه می کند. همچنین، امکان دارد به دلیل اجتناب از انجام فرایند های بیشتر، آنژیوپلاستی یا استنت گذاری در حین آنژیوگرافی برای بیمار انجام شوند.

موضوعات مرتبط

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

از دکتر سوال دارید؟

دکتر حسین دباغیان

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم

معاینه تخصصی قلب ورزشکاران

آنژیوگرافی

آنژیوپلاستی

هولتر مانیتورینگ ریتم

آدرس مطب

قیطریه، بلوار اندرزگو، بین دانیالی و اشکستان‌پور، پلاک ۴۳، واحد ۱

شماره تماس

در این مقاله مطالعه می‌کنید: