در صورت احساس درد در سمت چپ قفسه سینه، ممکن است اولین چیزی که به ذهنتان برسد، حمله قلبی باشد. در حالی که گاهی علت درد در قفسه سینه سمت چپ بیماری یا حمله قلبی است، اما همیشه علت بروز این درد مربوط به قلب نیست. جهت آشنایی با علل درد قفسه سینه سمت چپ، علائم احتمالی همراه با آن و اقدامات لازم در هنگام بروز این درد، به خواندن مطلب ادامه دهید.
علت درد در قفسه سینه سمت چپ
درد سمت چپ قفسه سینه می تواند ناشی از یک حمله قلبی یا مشکل مرگ بار دیگری باشد. در این صورت، هر دقیقه ای که میگذرد، خطر بیشتر می شود. در صورتی که علائم زیر با دردی بدون علت در سمت چپ یا وسط قفسه سینه خود حس کردید، باید فورا با اورژانس تماس بگیرید:
- احساس فشار یا تنگی در قفسه سینه
- درد تیر کشنده در بازو ها، گردن، فک، کمر یا شکم
- مشکل در تنفس
- ضعف، گیجی یا احساس سبکی در سر
- حالت تهوع یا استفراغ
به طور کلی ۱۴ علت برای درد در قفسه سینه سمت چپ وجود دارد که در ادامه آن ها را شرح می دهیم.
۱- آنژین
آنژین خود یک بیماری نبوده اما علامت یک مشکل قلبی همچون بیماری قلبی کرونری است. آنژین به درد، ناراحتی یا فشار قفسه سینه گفته می شود که در زمان عدم دریافت اکسیژن کافی توسط عضله قلب به وجود می آید. افراد مبتلا ممکن است در بازو ها، شانه ها، گردن، کمر یا فک خود نیز احساس ناراحتی کنند. تشخیص و درمان مناسب مشکل زمینه ای حیاتی است. آزمایش های تشخیصی در این زمینه شامل موارد زیر می شوند:
- آزمایش های خون
- تصویر برداری اشعه ایکس
- نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام (EKG)
- تست استرس
درمان این بیماری وابسته به علت مشکل بوده و می تواند مصرف دارو، تغییر در سبک زندگی و در صورت نیاز فرایند های قلبی را نیز در بر داشته باشد.
۲- حمله قلبی
حمله قلبی می تواند علت درد در قفسه سینه سمت چپ باشد. این حمله زمانی بروز می دهد که عضله قلب به دلیل عدم دریافت مقدار کافی خون غنی از اکسیژن دچار آسیب می شود. برخی حملات قلبی با درد سینه خفیفی شروع می شوند که رفته رفته و به آهستگی تشدید می یابد. برخی دیگر نیز کاملا ناگهانی و همراه با دردی شدید در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه ایجاد می شوند. از جمله دیگر علائم حمله قلبی می توان موارد زیر را نام برد:
- تنگی، فشردگی یا احساس خرد شدگی در قفسه سینه
- احساس درد در بازوی چپ که می تواند در بازوی راست نیز باشد
- درد تیر کشنده به گردن، فک، کمر یا معده
- تنگی نفس
- عرق سرد
- سوزش سر دل، حالت تهوع یا استفراغ
- درد شکمی
- گیجی یا احساس سبکی در سر
علائم حمله قلبی در هر فرد نسبت به دیگری تفاوت دارند. رایج ترین علامت در مردان و زنان درد یا ناراحتی قفسه سینه است. زنان بیشتر علائم زیر را تجربه می کنند:
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد فک یا کمر
در صورتی که خود یا فردی در نزدیکی شما به این علائم دچار شود باید فورا با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید. در حملات قلبی، هر لحظه تاثیر گذار است. هر چه عضله قلب مدت بیشتری را از اکسیژن محروم بماند، احتمال دائمی شدن آسیب نیز بیشتر می شود. مراقبت اورژانسی به محض رسیدن نیرو های اورژانس شروع می شود. پس از گذراندن دوره بستری در بیمارستان، امکان دارد به مصرف دارو نیاز باشد.
۳- میوکاردیت
علت درد قفسه سینه سمت چپ می تواند التهاب عضله قلب باشد. علائم این مشکل شامل موارد زیر هستند:
- تنگی نفس
- بی نظمی در ریتم قلب (آریتمی)
- خستگی
میوکاردیت می تواند با تحت تاثیر قرار دادن سیستم الکتریکی قلب، این اندام را ضعیف کرده یا آسیبی دائمی به عضله آن وارد کند. گاهی اوقات، موارد خفیف میوکاردیت بدون نیاز به درمان بهبود می یابند اما موارد شدید نیازمند درمان هستند. درمان میوکاردیت به علت زمینه ای آن بستگی دارد.
۴- کاردیومیوپاتی
کاردیومیوپاتی به بیماری عضله قلب یا بزرگی قلب گفته می شود. با این که کاردیومیوپاتی می تواند بدون علامت باشد اما معمولا با درد قفسه سینه همراه است. دیگر علائم این مشکل شامل موارد زیر هستند:
- تنگی نفس
- تپش قلب
- گیجی
- تورم مچ پا، کف پا، دست ها یا شکم
۵- پری کاردیت
پری کاردیوم یک بافت دو لایه بوده که قلب را احاطه کرده است. هنگامی که این ناحیه تحریک یا ملتهب می شود، فرد دردی تیز و چاقو مانند را در سمت چپ یا مرکز قفسه سینه خود احساس خواهد کرد. این علائم می توانند خفیف بوده و حتی به صورت خود به خود برطرف شوند. درمان به علت زمینه ای مشکل بستگی خواهد داشت.
۶- حمله پانیک
حملات پانیک به صورت ناگهانی بروز داده و ظرف ۱۰ دقیقه به اوج می رسند. حمله پانیک به علت درد در قفسه سینه سمت چپ و دیگر علائم خود می تواند همچون یک حمله قلبی احساس شود. علاوه بر درد قفسه سینه دیگر علائم این حمله به شرح زیر هستند:
- تنگی نفس
- ضربان قلب سریع
- رعشه یا گیجی
- تعریق، گر گرفتگی یا لرز
- حالت تهوع
- قطع ارتباط با واقعیت
- احساس خفگی
- احساس ترس شدید و نزدیکی مرگ
در صورت تصور بر تجربه یک حمله هراس باید به پزشک مراجعه شود. دیگر مشکلات سلامتی همچون اختلالات قلبی و تیروئیدی نیز می توانند علائم مشابهی ایجاد کنند. به همین دلیل، باید با مراجعه به پزشک از تشخیص مشکل خود مطمئن شد.
۷- سوزش سر دل، رفلاکس اسید یا GERD
گاهی اوقات علت درد در قفسه سینه سمت چپ سوزش قلب یا سوزش سر دل است. سوزش سر دل به درد و ناراحتی قفسه سینه گفته می شود که در هنگام ورود اسید معده به مری اتفاق می افتد. علاوه بر این ناراحتی ممکن است علائم زیر نیز بروز دهند:
- احساس سوزش در بالای شکم و قفسه سینه
- احساس مزه ترش در دهان
- برگشت محتویات معده به پشت حلق
سوزش سر دل معمولا با فاصله اندکی پس از صرف غذا بروز می دهد. همچنین، احتمال بروز این حس ناخوشایند در هنگام دراز کشیدن ظرف ساعات اولیه پس از صرف غذا نیز اتفاق افتاده و می تواند فرد را از خوابی عمیق بیدار کند. رفلاکس اسید گاهی اوقات می تواند تا موارد شدید تری به نام بیماری رفلاکس معده و مری (GERD) پیش روی کند. علامت اصلی این بیماری سوزش سر دل بوده اما سرفه کردن، خس خس سینه و مشکل در بلع نیز امکان پذیر است.
۸- مشکلات مرتبط با مری
درد قفسه سینه می تواند گاهی اوقات در اثر مشکلات مری باشد. برای مثال:
- گرفتگی عضله مری می تواند درد سینه مشابه با حمله قلبی را ایجاد کند.
- بافت پوشاننده مری می تواند ملتهب (ازوفاژیت) شده و سبب احساس سوزش یا درد تیز در قفسه سینه شود. ازوفاژیت می تواند سبب بروز احساس درد پس از صرف وعده غذایی، مشکل در بلع و وجود خون در استفراغ یا مدفوع شود.
- پارگی مری و نشت غذا به حفره قفسه سینه درد خفیف تا شدید این ناحیه را به همراه خواهد داشت. این درد می تواند حالت تهوع، استفراغ و تنفس سریع را با خود به همراه آورد. درمان این مشکل به عامل آن بستگی دارد. پارگی مری از طریق جراحی ترمیم می شود.
۹- کشیدگی عضلانی و آسیب های دیواره قفسه سینه
علت درد قفسه سینه سمت چپ می تواند کشیدگی، گرفتگی یا پیچ خوردگی عضلات قفسه سینه یا بین دنده ها باشد. وارد شدن هر گونه آسیب به قفسه سینه با درد این ناحیه همراه است. این آسیب ها شامل موارد زیر هستند:
- کبودی دیواره قفسه سینه
- شکستگی استخوان جناغ (استرنوم)
- شکستگی دنده ها
این نوع آسیب می تواند سبب درد در هنگام تنفس عمیق یا سرفه کردن شود. در صورت تصور بر شکسته شدن یکی از استخوان های خود باید فورا به پزشک مراجعه کرد. بهبود این مشکلات می تواند چندین هفته و بهبود کامل حتی بیشتر از آن طول بکشد. در این مدت باید از انجام فعالیت های شدید خودداری کرد.
۱۰- کلاپس یا روی هم خوابیدگی ریه ها
درد ناگهانی و شدید دو طرف قفسه سینه می تواند ناشی از روی هم خوابیدن ریه ها (پنوموتوراکس) باشد. این مشکل در اثر بیماری یا دیگر آسیب های قفسه سینه به وجود می آید.
۱۱- پنومونی
درد تیز و چاقو مانند قفسه سینه که با تنفس عمیق یا سرفه تشدید می یابد می تواند بیانگر ابتلا به پنومونی یا عفونت ریوی باشد. احتمال این موضوع مخصوصا هنگامی بیشتر می شود که فرد به تازگی مبتلا به یک بیماری تنفسی همچون برونشیت یا آنفلوآنزا باشد.
۱۲- سرطان ریه
درد قفسه سینه گاهی اوقات علامتی از سرطان ریه است. دیگر علائم و نشانه ها به شرح زیر هستند:
- سرفه شدید به همراه خلط یا خون
- درد شانه یا کمر بدون ارتباط با سرفه
- تنگی نفس
۱۳- فشار خون بالای ریوی
این مشکل علاوه بر درد سینه سبب موارد زیر نیز می شود:
- گیجی یا غش کردن
- تنگی نفس
- خستگی
با پیشرفت بیماری امکان پدیدار شدن ضربان نامنظم یا سریع قلبی نیز وجود دارد.
۱۴- آمبولی ریوی
درد ناگهانی و تیز سینه می تواند نشانه ابتلا به آمبولی یا وجود لخته در ریه ها باشد. دیگر علائم عبارتند از:
- درد کمر
- تنگی نفس
- احساس سبکی در سر
این مشکل یک اورژانس پزشکی بوده و نیازمند درمان فوری است.
سوزش قفسه سینه سمت چپ نشانه چیست؟
احساس سوزش در قفسه سینه یکی از علائم شایع مشکلات قلبی، مشکلات ریوی ، اختلالات گوارشی و حتی حمله های پانیک می باشد. سوزش قفسه سینه می تواند ناشی از درد قلبی بر اثر اسپاسم یا عدم خونرسانی کافی به قلب، درد مری بعلت سوزش معده، درد ریه بعلت التهاب یا عفونت و درد عضلانی-استخوانی در ناحیه قفسه سینه باشد.
مشکلات قلبی مانند آنژین، پریکاردیت یا حمله های قلبی، از علت های شایع احساس سوزش در قفسه سینه هستند. یکی دیگر از علت های سوزش قفسه سینه ممکن است آمبولی ریوی (انسداد در رگ خونی ریه ها) باشد که جریان خون به ریه ها را کاهش می دهد و منجر به سوزش و درد در قفسه سینه می شود. همچنین، پلوریسی (التهاب غشای دور ریه ها) ممکن است موجب احساس سوزش در قفسه سینه شود.
سوزش معده نیز می تواند منجر به احساس سوزش در قفسه سینه، به ویژه در موارد شدید مانند بیماری رفلاکس اسید معده شود. در موارد بسیار اندک، سوزش قفسه سینه، یکی از علائم آسم یا حمله های اضطراب می باشد. همچنین این احتمال وجود دارد که در اثر شکستگی دنده یا هر ضربه دیگری به قفسه سینه، سوزش قفسه را تجربه کنید.
هنگام تیر کشیدن سمت چپ قفسه سینه چکار کنیم؟
اگر طبق علائمی که گفته شد، فکر می کنید که درد قفسه سینه شما یا فرد دیگری می تواند ناشی از حمله قلبی باشد، فورا اقدامات زیر را انجام دهید:
با اورژانس تماس بگیرید.
علائم حمله ی قلبی را نادیده نگیرید. اگر نمی توانید منتظر آمبولانس بمانید، از یک دوست یا همسایه درخواست کنید شما را به نزدیکترین بیمارستان برساند. فقط در صورتی که راه دیگری نداشتید، خودتان رانندگی کنید. از آنجا که شرایط شما ممکن است بدتر شود، رانندگی می تواند جان شما و دیگران را به خطر بیاندازد.
قرص آسپیرین بجوید.
آسپرین یک داروی رقیق کننده خون است که از لخته شدن خون جلوگیری می کنند و جریان خون را درون شریان باریک شده ای که موجب حمله قلبی شده، حفظ می کند. اما باید دقت کنید که در صورتی که یکی از شرایط زیر را دارید، باید از خوردن آسپرین خودداری کنید:
- اگر بر اثر ضربه دچار درد قفسه سینه شده اید.
- اگر به این دارو آلرژی دارید.
- اگر دچار مشکلات خونریزی هستید یا داروی رقیق کننده خون مصرف می کنید.
- اگر پیش از این پزشک به شما هشدار داده از مصرف از مصرف آسپیرین خودداری کنید.
در صورت تجویز پزشک، نیتروگلیسیرین بخورید.
اگر فکر می کنید ممکن است دچار حمله ی قلبی شوید و پزشک داروی نیتروگلیسیرین را قبلاً برای شما تجویز کرده، مطابق با دستورالعمل، آن را مصرف کنید. از مصرف داروی نیتروگلیسیرین تجویز شده برای فردی دیگر، خودداری کنید.
عملیات احیا (CPR) را برای فردی که دچار حمله قلبی شده، انجام دهید.
انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که احیای قلبی را فقط با دست شروع کنید و با سرعت ۱۰۰ تا ۱۲۰بار در دقیقه، روی قفسه سینه فشارمحکم و سریع وارد کنید.
از دستگاه شوک الکتریکی (AED) استفاده کنید.
در صورت در دسترس بودن دستگاه شوک الکتریکی خارجی خودکار و بیهوش بودن فردی که دچار حمله قلبی شده، مطابق با دستورالعمل های دستگاه از آن استفاده کنید.
درمان درد قفسه سینه سمت چپ
روش درمان درد قفسه سینه سمت چپ به علت آن بستگی دارد.
درمان دارویی
– داروهای کاهش دهنده اسید معده. اگر درد قفسه سینه شما بر اثر برگشت اسید معده به مری باشد، پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند که اسید معده ی شما را کاهش دهد.
– داروهای ضدافسردگی: اگر شما حمله های پانیک را تجربه می کنید، پزشک ممکن است برای کمک به کنترل علائم، داروهای ضدافسردگی تجویز کند. روان درمانی از جمله رفتاردرمانی شناختی نیز ممکن است توصیه شود.
جراحی و روشهای درمانی دیگر
روشهایی برای درمان برخی از خطرناک ترین علل درد قفسه سینه عبارتند از:
– آنژیوپلاستی و استنت گذاری: اگر درد قفسه سینه شما ناشی از انسداد یک شریان تغذیه کننده قلب باشد، پزشک ممکن است یک کاتتر با بالونی در انتهای آن را، به رگ خونی بزرگ کشاله ران شما وارد کند و آن را به سوی محل انسداد هدایت کند.
پزشک برای بازکردن شریان، بالون را باد می کند و سپس باد آن را خالی می کند و کاتتر را خارج می کند. در اکثر موارد، یک لوله توری فلزی کوچک به نام استنت در خارج از نوک بالون کاتتر قرار داده می شود، زمانی که بالون باز می شود، استنت در محل مورد نظر قفل می شود تا شریان را باز نگه دارد.
– جراحی بای پس. جراح، در طول این جراحی، از یکی از رگهای خونی بخش دیگری از بدن بیمار استفاده می کند و یک مسیر جدید برای خون ایجاد می کند تا شریان مسدود شده را دور بزند.
– ترمیم دایسکشن آئورت ممکن است برای ترمیم پارگی رگ آئورت، نیاز به یک جراحی اورژانسی داشته باشد. پارگی رگ آئورت، شرایط خطرناکی است که در آن شریانی که خون را از قلب به سایر اندام ها می رساند، دچار پارگی می شود.
– جراحی ترمیم ریه اگر دچار ریزش ریه شده باشید، پزشکان ممکن است از یک لوله در قفسه سینه استفاده کنند تا ریه بازسازی شود.
دکتر حسین دباغیان متخصص قلب و عروق – کلینیک قلب سلامت