هولتر مانیتورینگ ریتم قلب روشی است که جهت تشخیص اختلالات ریتم بیمار که گه گاهی بروز نموده و ممکن است هنگام انجام نوار قلب نمایان نشوند، به کار می رود. در این روش یک دستگاه کوچک پرتابل که هولتر ریتم قلب نامیده می شود، به مدت ۱ تا ۷ روز به شخص متصل می شود که می تواند بصورت مداوم ریتم قلب را در خود ذخیره کند.
طی تمام مدتی که دستگاه هولتر مانیتورینگ به بدن بیمار متصل است، ریتم قلب ثبت می شود و با اطلاعات ثبت شده در دستگاه، پزشک می تواند مشکل قلبی بیمار را دقیق تر تشخیص دهد.
هولتر مانیتورینگ چیست؟
هولتر مانیتورینگ نوعی نوار قلب قابل حمل است که فعالیت الکتریکی قلب را به طور مداوم در مدت ۲۴ ساعت یا بیشتر، ثبت می کند. الکترودها در نقاط خاصی روی قفسه سینه و شکم قرار گرفته و توسط سیم به دستگاه ECG متصل می شوند. به این ترتیب، می توان فعالیت الکتریکی قلب را به صورت مداوم اندازه گیری، ثبت و چاپ کرد.
تکانه های الکتریکی، انقباضات قسمت های مختلف قلب را هماهنگ می کنند. این باعث می شود خون به همان شکلی که باید، جریان داشته باشد. هولتر ریتم قلب این تکانهها را ثبت میکند تا نشان دهد که قلب با چه رتیمی می تپد. تغییرات در ریتم قلب می تواند نشانه بسیاری از بیماری های مرتبط با قلب باشد.
چه زمانی به هولتر مانیتورینگ ریتم قلب نیاز است؟
اگر علائم یا نشانه ای از مشکلات قلبی مانند ضربان نامنظم قلب (آریتمی) و یا غش کردن ناگهانی داشته باشید، پزشک انجام نوار قلب را به شما توصیه می کند. با این وجود گاهی اوقات این روش قادر به نشان دادن آریتمی قلبی نیست، چرا که دستگاه فقط برای مدت زمان خیلی کوتاهی ضربان قلب را مورد بررسی قرار می دهد.
اگر علائم و نشانه های شما حاکی از وجود آریتمی قلبی باشد و تست نوار قلب چیزی را نشان ندهد، پزشک ممکن است انجام تست هولتر مانیتورینگ ریتم قلب را برای یک یا دو روز به شما توصیه کند و در صورتی که بعد از ۲ روز اطلاعات مورد نظر به دست نیامد، این آزمایش را تا ۷ روز تمدید کند.
به دلیل این که این روش برای مدت زمان بیشتری ضربان قلب را مورد بررسی قرار می دهد، بنابراین می تواند اطلاعاتی را ثبت کند که نوار قلب نمی تواند. همچنین حتی اگر آریتمی قلبی نداشته باشید ولی دچار بیماری قلبی باشید، ممکن است پزشک با هولتر مانیتورینگ، شرایط قلبی شما را مورد بررسی قرار دهد.
عوارض هولتر قلب چیست؟
استفاده از دستگاه هولتر قلب هیچ خطری ندارد، مگر بروز احساس ناراحتی و یا تحریک پوستی در قسمتی که الکترودها قرار می گیرند. فقط باید مراقب باشید که این دستگاه خیس نشود، چرا که این دستگاه ضد آب نیست و در صورت خیس شدن دچار مشکل می شود. در نتیجه، در طی مدتی که از دستگاه هولتر مانیتورینگ استفاده می کنید، نباید حمام یا شنا کنید.
اگر از هولتر ریتم قلب بی سیم استفاده میکنید، نحوه ی قطع و وصل کردن سنسورها و مانیتور به شما یاد داده می شود تا بتوانید دوش بگیرید.
دستگاه های هولتر مانیتورینگ تحت تاثیر وسایل برقی قرار نمی گیرند، ولی در حین استفاده از این دستگاه از به کارگیری ابزاری مانند فلزیاب، جاروبرقی، آهن ربا، ماکروویو، پتو برقی، تیغ برقی و مسواک برقی خودداری کنید، چرا که این ابزارها می توانند سیگنال های الکترودهای هولتر مانیتور را قطع کنند. همچنین، همواره از تلفن همراه یا پخش کننده های موسیقی قابل حمل نیز حداقل ۱۵ سانتیمتر فاصله بگیرید.
طریقه نصب هولتر قلب
اگر پزشک استفاده از هولتر مانیتورینگ را برای شما توصیه کرده باشد، طی جلسه مشاوره با پزشک، دستگاه برای شما نصب و فعال می شود. اکثر مانیتورها قابلیت قطع و وصل مجدد را ندارند و طی انجام تست باید کاملا خشک باقی بمانند، بنابراین قبل از نصب دستگاه بهتر است دوش بگیرید، مگر این که پزشک شما را از دوش گرفتن منع کرده باشد.
یک تکنسین الکترودها را بر روی سینه شما نصب می کند تا ضربان قلب شما را دریافت کند. اندازه ی این الکترودها به کوچکی یک سکه است. برای اطمینان از چسبیدن الکترودها، ممکن است موهای بخشی از سینه ی مردان تراشیده شود. سپس تکنسین این الکترودها را با استفاده از چند سیم به دستگاه متصل کرده و طریقه ی پوشیدن و انتقال داده ها را به شما یاد می دهد.
دستگاه هولتر ریتم قلب تقریبا به اندازه ی یک دسته کارت است. به شما گفته می شود که باید تمام فعالیت های روزانه ی خود را ثبت کنید. همچنین ثبت هر گونه علائمی مانند تپش قلب، تنگی نفس، درد قفسه سینه و یا احساس سبکی در سر حائز اهمیت است.
معمولا برای سهولت در ثبت فعالیت ها، فرمی به شما داده می شود. پس از نصب هولتر مانیتورینگ قلب و آشنایی با نحوه ی پوشیدن و ثبت اطلاعات، می توانید مطب پزشک را ترک کنید و به فعالیت های روزمره ی خود بپردازید.
در طی انجام تست هولتر مانیتورینگ قلب باید چکار کنیم؟
تست هولتر مانیتورینگ یک تست بدون درد و غیرتهاجمی است. می توانید به راحتی الکترودها و سیم ها را زیر لباس پنهان کنید و دستگاه مانیتور را به کمربند و یا ساس بند خود وصل کنید. پس از شروع تست نباید دستگاه را خاموش کنید، این دستگاه باید همیشه روشن بوده و به بدن متصل باشد؛ حتی در هنگام خواب.
در هنگام استفاده از هولتر مانیتور، می توانید فعالیت های روتین خود را انجام دهید. مدت زمان انجام این تست را پزشک تعیین می کند و ممکن است بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت و یا ۷ روز باشد. در طی انجام این تست، حتما باید فعالیت های روزانه ی خود را یادداشت کنید، این که چه فعالیتی انجام می دهید و در چه ساعتی مشغول انجام این فعالیت هستید.
همچنین باید تمام علائمی (مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس) که احساس می کنید را یادداشت کنید. پزشک یادداشت های شما را با داده های ثبت شده مورد تطبیق و بررسی قرار می دهد تا به تشخیص بهتری از وضعیت شما برسد.
پس از انجام تست هولتر مانیتورینگ
تست هولتر مانیتورینگ یک تست بدون درد و غیرتهاجمی است. می توانید به راحتی الکترودها و سیم ها را زیر لباس پنهان کنید و دستگاه مانیتور را به کمربند و یا ساس بند خود وصل کنید. پس از شروع تست نباید دستگاه را خاموش کنید، این دستگاه باید همیشه روشن بوده و به بدن متصل باشد؛ حتی در هنگام خواب.
- در هنگام استفاده از هولتر ریتم قلب می توانید فعالیت های روتین خود را انجام دهید.
- مدت زمان انجام این تست را پزشک تعیین می کند و ممکن است بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت و یا ۷ روز باشد.
- در طی انجام این تست، حتما باید فعالیت های روزانه ی خود را یادداشت کنید، این که چه فعالیتی انجام می دهید و در چه ساعتی مشغول انجام این فعالیت هستید. همچنین باید تمام علائمی (مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس) که احساس می کنید را یادداشت کنید.
- پزشک یادداشت های شما را با داده های ثبت شده مورد تطبیق و بررسی قرار می دهد تا به تشخیص بهتری از وضعیت شما برسد.
نتیجه تست هولتر ریتم قلب
پس از این که پزشک نتایج ثبت شده در دستگاه هولتر مانیتورینگ قلب و یادداشت های شما را مورد بررسی قرار داد، در مورد نتایج به دست آمده با شما صحبت خواهد کرد. ممکن است نتایج حاکی از وجود یک بیماری قلبی باشد و پزشک انجام آزماش های بیشتری را برای شما توصیه کند.
گاهی اوقات ممکن است پزشک قادر به تشخیص وضعیت شما نباشد، به خصوص اگر هولتر مانیتور آریتمی ای ثبت نکرده باشد. در این صورت پزشک ممکن است هولتر مانیتور بیسیم را توصیه کند که هم می توانید برای مدت زمان بیشتری آن را بپوشید و هم در هنگام احساس علائم می توانید دکمه ای را برای ثبت آن فشار دهید.
دکتر حسین دباغیان متخصص قلب و عروق – کلینیک قلب سلامت