قرص کلاتوور نام تجاری دارویی به نام ریواروکسابان است که توسط کارخانه داروسازی Actoverco تولید می گردد. داروی کلاتوور به گروه دارویی ضد انعقاد های مستقیم و خوراکی تعلق دارد. این دارو، با مهار فاکتور Xa در آبشار انعقادی، سبب کاهش تمایل خون برای ایجاد لخته می گردد.
داروی کلاتوور چیست؟
داروی کلاتوور، برای درمان یا جلوگیری از آمبولی ریه (ترومبوآمبولی وریدی یا VTE) مورد استفاده قرار می گیرد. لخته شدن خون می تواند در پاها (ترومبوز ورید عمقی، DVT) یا ریه (آمبولی ریوی، PE) رخ دهد.
لخته های خونی زمانی ایجاد می شوند که فرد بسیار بیمار بوده و نمی تواند به اندازه طبیعی حرکت نماید، مانند افراد بستری در بیمارستان یا افرادی که به تازگی از بیمارستان مرخص شده اند. این عارضه، همچنین می تواند بعد از جراحی تعویض مفصل زانو یا لگن اتفاق بیوفتد؛ به علاوه، از ریواروکسابان، پس از درمان لخته های خونی به مدت ۶ ماه، برای پیشگیری از ایجاد مجدد لخته استفاده می شود.
ریواروکسابان، در افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی (اختلال ریتم قلب)، برای کاهش خطر سکته مغزی ناشی از لخته شدن خون مورد استفاده قرار می کیرد.
این دارو به همراه با آسپرین، برای کاهش خطر سکته مغزی، حمله قلبی یا سایر مشکلات جدی قلبی در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر (کاهش جریان خون به قلب) یا بیماری عروق محیطی (کاهش جریان خون در پاها) تجویز می شود.
اشکال دارویی
قرص های روکش دار ۲.۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ میلی گرم
موارد مصرف
- رقیق کردن خون و جلوگیری از ایجاد لخته
- درمان لخته های خونی
- کاهش احتمال حمله قلبی، سکته مغزی و مرگ در برخی افراد
نکات مهم قبل از مصرف قرص کلاتوور
– در صورت داشتن حساسیت به قرص کلاتوور یا هر ماده جانبی دیگری از این دارو، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
– پزشک یا داروساز خود را از وجود هرگونه سابقه بروز حساسیت دارویی، مانند ریواروکسابان، سایر داروها، غذاها یا مواد دیگر، مطلع نمایید. سوابق بروز حساسیت و علائم آن، مانند بثورات پوستی، کهیر، خارش، تنگی نفس، خس خس سینه، سرفه، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو، و… را با پزشک خود درمیان بگذارید.
– در صورت ابتلا به مشکلات مرتبط با خونریزی، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید
– در صورت ابتلا به هر یک از مشکلات زیر، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید: بیماری کلیوی، بیماری کبدی، تعویض دریچه قلب.
– قرص کلاتوور را به همراه مخمر سنت جان یا عصاره علف چای مصرف نکنید؛ زیرا این گیاه می تواند اثرگذاری دارو را کاهش دهد.
– تمامی سوابق پزشکی و داروهای مصرفی خود (تجویزی یا بدون نسخه، محصولات طبیعی، ویتامین ها) را با پزشک و داروسازتان درمیان بگذارید. باید از بی خطر بودن مصرف این دارو به همراه سایر داروها و مشکلات زمینه ای خود، مطمئن شوید. بدون مشورت با پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا قطع نکنید و دوز هیچ دارویی را تغییر ندهید.
نکات مهم در هنگام مصرف قرص کلاتوور
– درمورد مصرف قرص کلاتوور به تمام ارائه دهندگان خدمات بهداشتی خود، از جمله پزشکان، پرستاران، داروسازان و دندانپزشکان، اطلاع دهید. طبق گفته پزشک، ممکن است نیاز باشد مصرف این دارو را قبل از انجام انواع خاصی از جراحی ها متوقف نمایید. در صورت قطع این دارو، پزشک به شما می گوید که چه موقع بعد از عمل جراحی، مصرف دارو را مجددا آغاز کنید.
– پس از مصرف ریواروکسابان، احتمال بروز خونریزی افزایش می یابد. از بروز هرگونه آسیب جلوگیری کرده و مراقب باشید. از مسواک نرم و تیغ برقی استفاده نمایید. مشکلات خونریزی ایجاد شده با این دارو، به ندرت کشنده بوده است.
– در صورت افتادن، بروزآسیب، یا ضربه به سر، حتی اگر احساس خوبی دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
– آزمایشات آزمایشگاهی را طبق دستور پزشک انجام دهید.
– افرادی که ۶۵ سال یا بیشتر دارند، باید با احتیاط از این دارو استفاده کنند. در این رده سنی، عوارض جانبی دارو ممکن است بیشتر باشد.
– در صورتی که باردار هستید، یا قصد بارداری و شیردهی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید و در مورد فواید و خطرات این دارو برای خود و فرزندتان صحبت نمایید.
عوارض ریواروکسابان
برخی از افراد هنگام مصرف این دارو ممکن است عوارض جانبی بسیار بد و گاهی کشنده ای داشته باشند، البته بروز این گونه عوارض نادر است. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر که ممکن است مربوط به عوارض جانبی بسیار بدی باشد، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
- علائم واکنش آلرژیک مانند بثورات پوستی، کهیر، خارش، قرمزی، تورم، تاول یا پوسته پوسته شدن سطح بدن با یا بدون تب، خس خس سینه، گرفتگی قفسه سینه یا گلو، مشکل در تنفس، بلع یا صحبت کردن، گرفتگی غیرمعمول صدا، تورم دهان، صورت، لب ها، زبان یا گلو.
- علائم خونریزی مانند استفراغ یا سرفه خونی. استفراغ قهوه ای رنگ، وجود خون در ادرار، سیاه، قرمز یا قیری شدن مدفوع، خونریزی لثه، خونریزی غیرطبیعی واژن، کبودی بدون علت یا بزرگتر شدن کبودی ها و خونریزی که متوقف نمی شود
- ضعف در یک طرف بدن، مشکل در صحبت کردن یا فکر کردن، اختلال در تعادل، افتادگی در یک طرف صورت، یا تاری دید
- سرگیجه یا از حال رفتن
- سردرد بسیار شدید
- احساس خستگی یا ضعف شدید
در صورت فراموشی دوز مصرفی چه باید کرد؟
دوز ۱۵ میلی گرم دو بار در روز:
- دوز فراموش شده قرص کلاتوور را فوراً مصرف کنید تا حتما ۳۰ میلی گرم از دارو را در یک روز دریافت نمایید. می توانید ۲ قرص را به صورت همزمان مصرف کنید و سپس، در روز بعد قرص را به موقع بخورید.
- اگر یک روز از زمان اصلی مصرف قرص گذشته باشد، دوز فراموش شده را مصرف نکنید و باقی دوزهای دارو را در زمان عادی خود میل نمایید.
دوز ۲.۵ میلی گرم دو بار در روز:
- دوز فراموش شده را کنار گذاشته و باقی دوزهای دارو را در زمان عادی خود میل نمایید.
- از مصرف ۲ دوز از دارو به صورت همزمان یا مصرف دوزهای اضافی پرهیز کنید.
سایر دوزها:
- دوز فراموش شده را فوراً و در همان روز مصرف نمایید.
- اگر یک روز از زمان اصلی مصرف قرص کلاتوور گذشته باشد، دوز فراموش شده را مصرف نکنید و باقی دوزهای دارو را در زمان عادی خود میل نمایید.
- از مصرف ۲ دوز از دارو به صورت همزمان یا مصرف دوزهای اضافی پرهیز کنید.
برای همه بیمارانی که از این دارو استفاده می کنند:
- اگر نمی دانید که در صورت فراموشی یک دوز از دارو چه کار کنید، با پزشک خود تماس بگیرید.
دکتر حسین دباغیان متخصص قلب و عروق – کلینیک قلب سلامت