سوزش قلب به درد سوزشی در قفسه سینه، درست پشت استخوان سینه گفته می شود. این درد اغلب پس از غذا خوردن، شب ها یا با دراز کشیدن یا خم شدن تشدید می گردد. گاهی سوزش قلب بدون هیچ علتی ایجاد می شود. اگر سوزشی که در قلب خود احساس می کنید، مربوط به معده باشد، با تغییر سبک زندگی و داروهای آنتی اسید، می توانید ناراحتی ناشی از سوزش معده را کنترل کنید.
اگر درد و سوزش قلب در شما زیاد رخ دهد و یا در برنامه روزانه شما تداخل ایجاد کند، ممکن است علامت یک بیماری جدی باشد که نیاز به مراقبت های پزشکی دارد.
علت سوزش قلب چیست؟
درد و سوزش قلب در بیشتر مواقع باعث می شود که فرد با نگرانی به پزشک متخصص قلب مراجعه کند. اما درصد خیلی کمی از این افراد مشکل جدی قلب دارند و اغلب آنها با درمان ساده معده مشکلشان برطرف می شود. در این افراد احساس ناراحتی در قفسه سینه و درد سوزشی در قلب ناشی از رفلاکس معده یا سوزش سر دل است و به قلب مربوط نمی شود.
چه موقع سوزش قلب واقعا مربوط به قلب است؟
اگر سوزشی که در قلب خود حس می کنید همراه با هر یک از علائم زیر باشد، ممکن است که نشانه حمله قلبی یا آریتمی قلب باشد:
- درد قفسه سینه
- احساس فشار در قفسه سینه
- فشار در وسط یا سمت چپ قفسه سینه
- دردی که به قسمت های فک، گردن، شانهها، بازوها یا پشت شما گسترش مییابد.
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- سرگیجه
- خستگی شدید
- تعریق
- ضربان قلب غیرفعال یا آهسته
در صورتی که این علائم را دارید، با مراقبتهای پزشکی یا اورژانس تماس بگیرید یا در صورت امکان از فردی بخواهید که شما را به بیمارستان برساند. ممکن است نیاز به رسیدگی سریع و درمان بیماری قلبی داشته باشید.
سوزش قلب یا سوزش سر دل
سوزش قلب ناشی از یک حمله قلبی می تواند با علائم سوزش سر دل اشتباه گرفته شود. چون هر دو احساس درد سوزشی در قفسه سینه دارند افراد این دو را با هم اشتباه می گیرند. سوزش سر دل یا معده زمانی اتفاق می افتد که اسید معده در اثر عدم انقباض دریچه انتهایی مری از معده به درون مری وارد میشود. مری در قسمت قفسه سینه و در پشت قلب قرار دارد. به همین دلیل ممکن است فرد احساس سوزش پشت قلب داشته باشد.
سوزش سر دل چگونه حس می شود؟
سوزش سر دل معمولاً به صورت درد سوزشی در مرکز قفسه سینه، در پشت استخوان سینه احساس می شود. هنگام سوزش سر دل ممکن است علائم دیگری مانند موارد زیر را داشته باشید:
- احساس سوزش در قفسه سینه که ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت ادامه داشته باشد.
- درد در قفسه سینه که با خم شدن یا دراز کشیدن، شدید می شود.
- احساس سوزش در گلو.
- طعم گرم، ترش، اسیدی یا شور در پشت گلو.
- اشکال در بلع.
چه عواملی باعث ایجاد سوزش قلب مربوط به معده می شوند؟
سوزش سر دل به طور معمول زمانی ایجاد می شود که محتوای معده به مری برگردد. مری لوله ای است که غذا و مایعات را از دهان به معده انتقال می دهد. مری توسط اسفنکتر قلبی یا تحتانی مری به معده متصل می شود. اگر اسفنکتر تحتانی مری به درستی کار کند، با خروج غذا از مری و ورود آن به معده بسته می شود.
در برخی افراد، اسفنکتر قلبی به درستی کار نمی کند یا ضعیف می شود. این امر منجر به بازگشت مواد موجود در معده به مری می شود. اسیدهای معده می توانند مری را تحریک کرده و باعث ایجاد سوزش سر دل شوند. این وضعیت به ریفلاکس معروف است.
سوزش سر دل می تواند ناشی از فتق هیاتال نیز باشد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که بخشی از معده از طریق دیافراگم به داخل قفسه سینه فشار آورد. سوزش سر دل نیز یک حالت شایع در دوران بارداری می باشد. هورمون پروژسترون در بارداری می تواند باعث شل شدن اسفنکتر تحتانی مری شود. این امر اجازه می دهد تا محتوای معده به مری بازگردد و باعث تحریک آن شود.
سایر عواملی که می توانند سوزش سر دل را تشدید کنند، عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- اضافه وزن یا چاقی
- مصرف کافئین، شکلات یا الکل
- مصرف غذاهای پرادویه
- دراز کشیدن بلافاصله پس از غذا خوردن
- مصرف برخی از داروها مانند آسپیرین یا ایبوپروفن
درمان سوزش سر دل
اگر گاهی دچار سوزش سر دل می شوید، چند روش درمان خانگی و تغییر در سبک زندگی وجود دارد که می توانند به کاهش علائم شما کمک کنند. تغییر در سبک زندگی، مانند حفظ وزن سالم، می تواند به کاهش علائم شما کمک کند. همچنین باید از موارد زیر خودداری کنید:
- دراز کشیدن بعد از غذا
- استعمال دخانیات
- مصرف شکلات
- مصرف الکل
- مصرف نوشیدنی های کافئین دار
برخی غذاها می توانند احتمال سوزش سردل را افزایش دهند، مانند:
- نوشیدنی های گازدار
- مرکبات
- گوجه فرنگی
- نعناع
- غذاهای سرخ شده
اجتناب از این غذاها می تواند به کاهش دفعات سوزش سر دل شما کمک کند.
اگر این روش های درمانی علائم شما را بهبود نمی بخشند، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک سابقه پزشکی شما را بررسی و در مورد علائمتان از شما سوال می کند. همچنین ممکن است چند آزمایش برای تعیین علت سوزش سر دل شما درخواست کند. آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- گرافی با اشعه ایکس از معده یا شکم
- آندوسکوپی برای بررسی زخم یا تحریک مری یا مخاط معده، که شامل عبور یک لوله کوچک مجهز به دوربین به داخل گلو و معده می باشد.
- آزمایش pH برای تعیین میزان اسیدیته ی مری
دارو برای سوزش سر دل
بسته به تشخیص، پزشک می تواند گزینه های درمانی برای کمک به شما در کاهش یا از بین بردن علائم را پیشنهاد کند. داروهایی برای درمان سوزش سر دل شامل آنتی اسیدها، آنتاگونیست های گیرنده H2 برای کاهش تولید اسید معده مانند پپسید و مهار کننده های پمپ پروتون می باشند که تولید اسید را محدود می کنند، مانند:
- پریلوسک
- پرواسید
- پروتونیکس
- نکسیوم
دکتر حسین دباغیان متخصص قلب و عروق – کلینیک قلب سلامت